Thursday, November 26, 2009

Kodutöö nr 3 (4?)

Kuna lihtsalt nii kiire on olnud, on vahepeal blogimine ära jäänud, kuid uusi töid ja katsetusi on kogunenud küll. Üsna mitu päeva järjest katsetasin erinevate kodulehe kirjutamise viisidega. Mõtlesin, et kas teha Flashis ja XMLiga või tavaline html-css-java ja otsustasin selle viimase kasuks. Seda enam, et võtsin veebiprogrammeerimise eelkursuse veebilehtede loomise ainekavasse. Võtsin, kuna lugesin justkui kusagilt, et kavas on ka php või oli see coldfusion, igaljuhul kumbki, mida pole varem eriti kasutanud, aga tegelikuses sai topelt veebilehe kujunduse põhimõtteid (mis pole üldse tegelikult paha idee)ja ülekorrata html-css käsitsi kirjutamist, mille vastu ka midagi ei ole, kuna plaanisingi juba pikemat aega teha mingisugune protfoolio sait valmis. Kodutööga seondub see sellepoolest, et võtsin ette jälle oma deliciousi järjehoidjad, täiendasin listi ning lugesin-surfasin netis ringi, vahetevahel jälle oma "sotsiaalsete järjehoidjate llisti" täiendades ja erinevaid tutoriale uurides. Seda kõike loomulikult iseseisva tööna, kuid ammutades motivatsiooni ja saades tuge võetud kursusest. (Kusjuures tõepoolest on kuidagi mugavamalt ja kiiremalt hakanud asjad sujuma peale meie e-õppe kursuse raames erineva sots. tarkvaraga tutvumist) Ja siit ka siis edasi:

Eesmärgid:

Katsetada erinevate veebilehe loomise võimalustega. Korralikult võtaks esile Dreamweaveri. Olen sellega küll varem töötanud, kuid see kord tahaks tutvuda lähemalt ja põhjalikumalt.
Samuti pole ma varem kasutanud eriti agaralt stylesheete, et see kord olekski eesmärgiks teha sait, mida oleks hiljem ka lihtne muuta.
Uurida erinevaid teooriaid kasutajaliidese disaini kohta (! mis on- kuna alustasin vaikselt magistritöö projektiga- hetkel nii kui nii väga tähtis), veebikujunduse põhimõtteid jne.

See kõik on eeltöö ja katsetused, et luua endale korralik sait. Kodutöö väliselt peaksin kindlasti kirja panema ka täpsemalt, et mille ja kelle jaoks ma seda teha plaanin, mis mul sinna on vaja panna, kuidas seda jaotada jne.
Kui kõik on valmis ostan endale ruumi ja panen saidi üles :)

Programmid:
Adobe Dreamweaver, Flash

Põhilised materjalid:
Materjale ja tutoriale saan netist ja lisan need jälle oma Deliciouse järjehoidjatesse. Eraldi välja tooma siinkohal ei hakka, kuna kavatsen kasutada mitmeid erinevaid lehekülgi.

Mida tegin:
Mässasin Dreamweaveriga, uurisin netist, kuulasin tunnis ja katsetasin. Katsetused panin üles ka oma tlu serverisse, nii et mingisugune algne variant ka valmis. Tööde ärjekord võib- olla polnud just kõige õigem, kuna kasutatavus- ja kujundusküsimustega hakkasin sügavamalt tegelema alles hiljem (kuigi esialgne visand ja jaotus oli küll enne olemas), kuid seda sellepärast, et sain uut inspiratsiooni ja motivatsiooni eelpool mainitud loengust ja samuti oma juhendajaga kohtumisest. Sügavamalt asjale mõtlema hakates tekkis tahtmine teha asja paremaks ning sellega, kui vahepeal aega on, nüüd tegeleda proovingi. Jätkuvalt. Ja sait .com ´ina veel kindlasti üleval ei ole, sellega kavatsen veidi rohkem vaeva näha. Esialgne kavand on olemas aga meie tlu serveris.

Millised probleemid tekkisid:
Kui üks variantsai valmis ja olin sellega enam-vähem rahul, siis järgmine päev vaadates tekkis idee kõik jälle ümber tõsta. Samamoodi siiani! Aga eks see näitabki, et vaja veel katsetada ja uurida, enne kui julgen asja avalikuks teha. See-eest jällegi loodetavalt kvaliteetsem tulemus!
(Ahjaa.. peaaegu oleks kirjutanud "lõplikult valmis", kui seda vist lähimal ajal loota küll pole, eriti veel kuna olen määranud end lähimateks aastates UX ja kasutajaliidese disaini uurima)

Emotsioon:
Kui algul kõik päris täpselt selge pole, siis võtab katsetamine ja muutmine juba pooleldi valmis asja juures üsna palju aega. Seega veidi väsitav aga tulemusena olen ikkagi üsna palju valmis saanud. Kui nüüd jääks disainiga ka viimaks rahule, siis oleks mõneks ajaks küll üsna uhke enda üle!! (heas mõttes)

No comments:

Post a Comment